top of page

מהו דיכאון ?

 

רוב האנשים חווים בשלבים שונים בחייהם תקופות של ירידה במצב הרוח, בתחושת ה'חיות' ובתחושת הערך העצמי. אנו עשויים למצוא עצמנו מוטרדים במחשבון כגון: "אני חסר תועלת", "למה להשקיע ? ממילא שום דבר לא הולך לי....", ומתמודדים עם תחושה של 'כבדות', חוסר רצון לצאת מהמיטה ודחף עז להתכנס בתוך עצמנו. עד למינון ומשך מסוים מדובר בתופעה נורמאלית אשר עשויה לחלוף באופן ספונטאני גם ללא התערבות טיפולית. אולם, במקרים בהם מדובר בחוויה מתמשכת ומקיפה יותר, כאשר חווית המצוקה הרגשית עזה וכשלזו נלווית פגיעה בתפקוד האישי, החברתי או המקצועי היכולת להחלמה ספונטאנית פוחתת באופן ניכר (ולעתים אינה אפשרית). במקרים אלה בכוחו של ליווי מקצועי מצד פסיכולוג המוסמך לטיפול בדיכאון להביא לשיפור באיכות החיים ורמת התפקוד. 

איך אדע האם עלי לפנות לעזרה ? 

 

בכל מקרה של מצוקה נפשית מומלץ שלא 'לשמור את הדברים בבטן' ולפנות להתייעצות ולקבלת סיוע ותמיכה - אם מצד חברים, משפחה וקרובים, ואם על ידי אנשי מקצוע מוסמכים בתחום בריאות הנפש. עם זאת, ישנם מקרים בהם חשוב לפנות בדחיפות לקבלת עזרה מקצועית, ביניהם חוויה של 'דיכאון קליני'.

אם הינך עומד בקריטריונים הבאים קיים סיכון סביר כי הנך סובל/ת מדיכאון קליני1

נוכחות של לפחות 5 מהסימפטומים הבאים במהלך תקופה בת שבועיים או יותר (חובה לפחות אחד מהשניים הראשונים), המלווה בחוויה של מצוקה: 

  1. מצב רוח דכאוני הנחווה רוב היום, כמעט כל יום (אצל ילדים עשוי להופיע כ'עצבנות').

  2. ירידה משמעותית בהנאה ובעניין בכל או כמעט כל הפעילויות, כמעט בכל יום. 

  3. ירידה או עלייה משמעותית במשקל, שלא במסגרת דיאטה (לדוגמא: שינוי של לפחות 5% במשקל במהלך חודש בודד). 

  4. קשיי שינה או שינת יתר, כמעט בכל יום. 

  5. תזזיתיות וחוסר שקט מוטורי או לחילופין איטיות מוטורית (לדוגמא: קופצניות והיפר-אקטיביות או התנהלות לאה ואיטית מהרגיל), הנצפית על ידי אחרים. 

  6. תחושת עייפות או חוסר אנרגיה כמעט בכל יום.

  7. תחושות של חוסר ערך או אשמה מופרזת כמעט בכל יום. 

  8. ירידה ביכולת להתרכז ולקבל החלטות, כמעט בכל יום. 

  9. מחשבות חוזרות על מוות (מעבר לחשש כללי למות), מחשבות אובדניות עם ובלי תכנית מוגדרת, ו/או ניסיונות התאבדות. 

* חשוב לוודא כי הסימפטומים אינם נובעים באופן ישיר ממצב רפואי או משימוש בתרופות/סמים.

1 American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5. Washington, D.C: American Psychiatric Association.

bottom of page